Historiek

Wie zijn we?

1986 : Oprichting van de vereniging door NOEL VAN GAEVER onder de naam : DE PETRAS. Dit is de letterafkorting van : Pittemse En Tieltse Regionale Accordeon Spelers.

1988: Als voorzitter wordt Luc Cauwelier aangesteld en de gestructureerde vereniging groeide uit tot een volwaardig accordeonorkest.

1993 : De Petras worden een Tieltse culturele muziekvereniging en het ensemble wordt lid van de Tieltse Raad voor Cultuurbeleid. Ondertussen heeft Eric Spiesschaert de voorzittershamer overgenomen.

1997 : Eerste buitenlands optreden in Noord-Frankrijk.De groep wordt verder uitgebouwd en tijdens deze periode wordt sterk geinvesteerd in de aankoop van een volwaardige geluidsversterking.

2000 : Joris Uyttenhove wordt de nieuwe voorzitter van de ondertussen ruim bekende muziekformatie. Hij stimuleert het bestuur om werk te maken van het imago van de groep. Het orkest moet uitgroeien tot een hoogstaand ensemble met een uitgebreid repertorium en een waaier van zeer verscheiden optredens. - Een viertal optredens als vertegenwoordigers van Stad Tielt - Buitenlands optreden in Gross Gerau : Europafeesten - Wijnfeesten in Winningen : driedaagse met optredens - Oprichting van de rock-groep : RACK

2002 : Naamswijziging DE ACCOMUSICBAND-TIELT

2002 : EERSTE INTERNATIONAAL ACCORDEONFESTIVAL in Tielt, EUROPAHAL. OPNAME VAN DE EERSTE CD : ATTRACTION 

2003 : Buitenlandse reis : BRIGNOLES : Provence - Zuid- Frankrijk. Optredens ter gelegenheid van de Europafeesten. Daarna volgt ook nog een uitstap naar Parijs.

2004: Buitenlandse reis : Driedaagse naar COCHEM : Moezel Duitsland.

2005 : Juni 2005 : tweehonderste optreden op de Vrijdagmarkt in Gent. Tevens wordt de scala optredens uitgebreid met optredens van de starters en optredens van kleinere formaties in de schoot van de ACCOMUSICBAND.

2006 : Bevestiging van de groep door het stijgend aantal vragen van het stadsbestuur maar ook van omringende steden : Tielt : optredens op nieuwjaarsreceptie, carnavalfeesten, Europafeesten, Fietsfeest BOL, Parkenpromenade, e.a . Daarnaast verzorgen wij twee eigen concerten in Meulebeke en het INTERNATIONAAL ACCORDEONFESTIVAL in de Europahal. Andere optredens in Torhout, Meulebeke, Pittem,e.a.

2007 : De ACCOMUSICBAND heeft de nodige maturiteit verworven om steeds grootsere plannen met succes uit te voeren. Het aantal optredens blijft groeien maar wordt qua aantal beperkt om aan alle spelers de kans te geven zonder druk deel te nemen. De optredens aan onze kust zijn dermate succesvol dat er nu reeds opnieuw aanvragen binnenkomen van (andere) kuststeden . Daarnaast groeit ook de internationale ervaring van onze groep en durven wij in eigen beheer ook het INTERNATIONAAL ACCORDEONFESTIVAL van Tielt een steeds belangrijker plaats op de provinciale accordeonkalender innemen.

 Zelf gaan wij ook voor het eerst een echte concertreis uitbouwen in 2008, en wel naar het zuiden van Frankrijk. Wij werden er uitgenodigd om er een aantal concerten te verzorgen in LOURDES .

2008 : Als hoogtepunt mogen wij onze eigen CONCERTREIS vermelden. Je moet het maar aandurven om met een Vlaamse groep in het hart van de PYRENEEN verschillende optredens te gaan verzorgen.Heel bijzonder was de ervaring in LOURDES te mogen spelen voor honderden luisteraars in gevulde zalen met minimum duizend plaatsen. Nu nog ontmoeten wij hier mensen die in de zomer in Lourdes waren en die de muzikale avonden verzorgden. Nu uitkijken om dit iinitiatief nog even te herhalen in een ander Europees land ! Een ander hoogtepunt moeten wij zeker weer het INTERNATIONAAL ACCORDEONFESTIVAL vermelden. Weer genoten ruim 450 luisteraars van de prachtige muziekklanken.

2009 : Haast onmerkbaar ging 2008 over in 2009. Reeds vanaf het eerste moment was er niet alleen een volle lijst met gastoptredens, ook werden twee buitenlandse concerten gepland waaronder een meerdaagse reis naar POLEN , Szamotuly, en een meerdaags verblijf nabij Parijs in Disneyland. Een nieuwe uitstap naar Parijs was een tweede succesvolle tweedaagse waar iedereen, oud en jong, van genoten heeft. Een dergelijk jaar besluiten met een achtste INTERNATIONAAL ACCORDEONFESTIVAL waar ruim 550 aanwezigen een plaats vonden is dan ook wel een bekroning voor de jarenlange inspanningen.

2010 :Voor speciale aanvragen worden er twee kleinere ensembles opgericht in de schoot van de ACCOMUSICBAND namelijk het ACCOTRIO en het ACCOKWARTET. Afspraken voor de optredens verlopen ook via ons adres of via deze web. In de loop van dit jaar werden speciale inspanningen gedaan om onze optredens op technisch en akoestisch vlak te perfectioneren. Er werd flink geïnvesteerd in een nieuwe geluidsinstallatie en ook de pupiters kregen een sobere uitstraling. 

2011 : Na heel wat jaren moeten wij noodgedwongen ons aangename thuis bij Hein in het VIJVERHOF verlaten en een nieuw lokaal opzoeken. Dit vonden wij in het lokaal " DE KISTE " , Krommewalstraat 2.Ons programma onderging een opvallende verruiming. De optredens en concerten werden gespreid over heel de provincie en daar buiten. De samenwerking met andere grote ensembles werd verstevigd . Voor de TIENDE keer ging het INTERNATIONAAL  ACCORDEONFESTIVAL door met als gastvedette FREDERIC LANGLAIS met zijn voltallig ensemble CEDRIC DEPRET ( FR). Het werkjaar werd afgesloten met een prachtige St.-Ceciliareis naar onze hoofdstad

2012 : Werd een jaar met heel wat hoogtepunten : een heel succesvol concert in Meulebeke, een concertreis naar de Franse CHAMPAGNESTREEK met een zeer opgemerkt optreden in NIGLOLAND. Dit optreden werd uitgezonden door de Franse TV. Daarnaast volgden nog een recordaantal optredens in Belgie en het geheel vond haar hoogtepunt op het internationaal accordeonfestival op de vierde zaterdag van september . Daar speelden niet alleen RUDY BEUPREZ maar ook ERIC BOUVELLE met zijn ensemble !

2013 : Pas gestart kunnen wij nu reeds zeggen dat het succesverhaal een vervolg vindt. Naast een aantal optredens in het binnenland kenden wij een een prachtige editie van het 25 ste CONCERT in Meulebeke met een heel opgemerkt optreden van de jonge SEPPE VANDE WALLE en het accordeonorkest Hoger Streven. De opname van onze TWEEDE CD wordt afgewerkt en krijgt de naam: ”PROGRESSION”. Dominique Paats (NL) en de gipsy-gitarist Schäffer verzorgden ons internationaal accordeonfestival terwijl wij weer een buitenlands concert speelden in Nederland.

2014 : Een druk muzikaal jaar met een waaier aan optredens. Het 13de internationaal accordeonfestival werd verzorgd door de eigen ACCOMUSICBAND , Rudi BEAUPREZ en het ensemble CEDRIC DEPRET ( FR). Het werkjaar werd afgesloten met een prachtige St.-Ceciliareis naar onze hoofdstad .

2015 : Het voorjaar werd opgestart met de uiteindelijke uitwerking van de concertreis naar DUITSLAND-Gross Gerau. Twee succesvolle optredens versterkten de vriendschapsbanden met onze zusterstad. De Handspielring GG wordt dan ook binnenkort door ons ensemble als jumelage maatschappij van Tielt aangenomen. Deze concertreis is een aanzet om ook in de andere europapartners uitwisselingen te organiseren. Voor het 14 de internationaal accordeonfestivan van september werden Rudi Beauprez en de Franse virtuose JULIE BLOCHER ( FR) uitgenodigd.